Zichtbare grote bomen zoals oude eiken fungeren zijn vaak de echte eyecatchers in de tuin. Om er ook in het donker van te kunnen genieten, is een goede boomverlichting een must! Maar hoe verlicht je een grote boom, wat zijn de uitdagingen en waar moet je rekening mee houden?

Ga direct naar:

De uitdagingen van een boom verlichten Grote boom verlichten: palmboom
Welke lampen heb ik nodig? Hoeveel lampen heb ik nodig?

Uitdagingen van een grote boom verlichten:

 • Het moeilijkste aan een grote boom verlichten is de bovenkant en de binnenstructuur. Het zijn moeilijk bereikbare plekken waar je waarschijnlijk een ladder of hoogwerker voor nodig hebt. Zorg altijd dat je veilig staat!
 • De meeste grote bomen zijn bladrijk en hebben een dichte bladerdek. Bekijk daarom de boom van verschillende kanten om te zien of de verlichting van onderaf of de zijkant goed zichtbaar is.
 • Grote bomen met een dicht bladerdek vereisen meerdere verlichtingsarmaturen om de boom zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant te verlichten. Dit kun je het beste met koppelbare boomverlichting.
 • Gebruik het liefst heldere lampjes om de kenmerken van de grote boom te benadrukken. Lampen met een zachtere kleur zijn hiervoor minder geschikt. Bekijk hier de lichtkleur soorten.
 • Verlicht een grote boom door twee stappen te volgen: begin met het verlichten van de stam en bekleed vervolgens de takken. Zorg ervoor dat je de contouren van de grote boom volgt, zodat de vorm en volheid van de boom duidelijk zichtbaar is. Een paar snoeren boomverlichting vult de basis van de boom, terwijl andere snoeren gebruikt moeten worden voor de vertakkingsstructuur van de boom. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een aantal takken te verwijderen, zodat er voldoende licht is om door te dringen en de belangrijkste kenmerken van de boom weer te geven.

Een grote boom verlichten: welke lampen heb ik nodig?

 • Binnenvertakkingen: de meest geschikte lampen voor de verlichting van de binnentakken zijn onder meer 10w, PAR36 en 13w 60 graden lampen.
 • Buitenkant/het bladerdek: de meest geschikte lampen voor de verlichting van het bladerdek zijn onder andere PAR36, 10w en 13w 30 graden lampen.

Vergeet niet dat grote bomen kunnen variëren in grootte en vorm. Bekijk vanuit artistiek oogpunt hoe je de boom wilt verlichten. Baseer je plan op basis van zijn grootte en vorm en bepaal vervolgens het aantal lampen dat nodig is.


Hoe verlicht ik een palmboom?

De meeste palmbomen zijn geplant in zuidelijke landschappen, waar het het hele jaar door warm en zonnig is. Ze worden tot 30 meter hoog en kunnen wel 8 meter breed worden. Laat je palmboom ‘s nachts zien door het plaatsen van boomverlichting! Richt het licht op de stam om de palmboom volledig tot zijn recht te laten komen. Spots of in-ground verlichting zijn de beste keuzes voor die opstelling. Het belangrijkste doel bij het verlichten van deze grote boom is het creëren van natuurlijk ogende verlichting.

Time needed: 3 hours.

Hoe verlicht je een grote boom? Stappenplan voor het verlichten van een palmboom.

 1. Bepaal de juiste invalshoek

  Schijn met een zaklamp op de palmboom vanaf de positie waar je het licht wil plaatsen. Probeer een paar verschillende invalshoeken om de beste lichtpositie te vinden om de boom te accentueren. Kijk waar het licht schijnt. Houd het licht buiten het erf en de ramen van de buurman. Markeer de locaties met spuitverf of een paal.

 2. Monteer de power pack van de boomverlichtingsset aan de zijkant van je huis

  Monteer de power pack van de boomverlichtingsset aan de zijkant van je huis volgens de instructies van de fabrikant. Monteer het pakket in de buurt van een stopcontact voor buitenshuis.

 3. Graaf een gleuf in de grond voor de elektrische kabel

  Graaf een sleuf van 3 centimeter diep van de powerpack naar de palmboom met een platte schep. De sleuf zal de elektrische kabel huisvesten en de boomverlichting van stroom voorzien. Sluit de lampen aan op de hoofdkabel volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

 4. Richt de lampjes goed in en schakel de verlichting aan

  Duw de palen van de lampjes gedeeltelijk in de markeringen onder de palmboom. Gebruik je vingers om de elektrische kabel in de sleuf te duwen. Duw de lampjes in de grond. Sluit de elektrische kabel aan op de power pack volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Steek de kabel van de power pack in het stopcontact en schakel de boomverlichting in.

 5. Pas de hoek van de verlichting aan en wacht tot het donker is voor het eindresultaat

  Pas de hoek van het licht aan zodat het de hele palmboom verlicht. Wacht tot het donker wordt en pas de verlichting aan om het volledige effect van de boomverlichting te krijgen.
  Grote boom verlichten palmboom


Hoeveel lampen heb ik nodig voor een grote boom?

Klaar om prachtige in lichte gewikkelde buitenbomen te creëren? Laten we eerst uitzoeken hoeveel lichtsnoeren je nodig hebt voor een grote boom verlichten!

Onderstaande uitleg helpt je te bepalen hoeveel lampen worden aanbevolen voor het verlichten van grote bomen.

Er zijn enkele basisafmetingen waar je rekening mee moet houden:

 • De lengte van de boomstam
 • De omtrek van de boomstam
 • Het aantal takken dat je gaat verlichten
 • Bepaal hoeveel ruimte je zowel tussen de lampen wilt hebben

Gebruik onderstaande tabel om op te zoeken hoeveel lampen je nodig hebt om een grote boom te verlichten

Hoogte van de boom (cm)Mini lampjesC7 lampjesC9 lampjes
12010025
18020050
240300100
300400150
360600200
455800250250
6101000300300
7601300400400
9151600600600
1219220010001000
1525300015001500

Heb je niet alleen grote bomen in de tuin, maar ben je ook op zoek naar boomverlichting voor andere maten bomen? Lees hier alles over andere soorten boomverlichting.

Close Menu