Hoe klim je in een palmboom?

Of het nu gaat om het ophalen van een verloren vlieger of het zoeken naar verse kokosnoten, het leren klimmen in een palmboom is een nuttige vaardigheid om in het wild te hebben. In tegenstelling tot andere soorten bomen met stevige takken die je kunnen helpen om je gewicht te dragen, zijn de stammen van palmbomen vrij van takken, wat betekent dat je de klim zonder hulp moet maken. Gelukkig zijn er een paar verschillende technieken waardoor je, samen met een enkel basisgereedschap, gemakkelijk in een torenhoge palm kunt klimmen en daarna weer terug te keren naar de veiligheid van de grond eronder 😉

Benodigde tijd: 20 minuten.

Hoe klim je in een palmboom?

 1. Zorg ervoor dat je handen en voeten schoon zijn

  Voordat je aan de slag gaat, veeg je vuil of zandresten van je handpalmen of voetzolen. Zorg ervoor dat je handen en voeten volledig droog zijn als je onlangs in het water bent geweest. Vocht en gruis kunnen ervoor zorgen dat je wegglijdt, waardoor de klim moeilijker wordt. Het beklimmen van gladde, takloze bomen, zoals palmen, heeft alles te maken met voldoende tractie tegen de stam.

 2. Bepaal je pad

  Kijk recht omhoog naar de boomstam en bekijk de kenmerken van de boomstam vanuit alle hoeken. Observeer de boomstambuigingen, waar deze vernauwt of dikker wordt, en of er bladeren of andere uitsteeksels uitsteken. Dit helpt je de beste route te bepalen. Probeer een pad te vinden dat recht en vrij van obstakels is en niet vereist dat je een hellende bocht moet overwinnen.

  De meeste palmen en soortgelijke bomen hebben geen grote hindernissen in de weg, maar u kunt te maken krijgen met knoesten, losse schors en andere potentiële gevaren. Verken de boom altijd voordat u gaat klimmen. Het geeft je een beter gevoel waar je precies je handen en voeten moet plaatsen, evenals alle ongebruikelijke hoeken die je moet onderhandelen.[2]

 3. Controleer of er groeven in de boom zitten

  Er zijn veel verschillende soorten bomen en palmen verschillen ook onderling. Bij sommige palmen groeit de vezelige schors in schaalvormige cirkelvormige richels over de lengte van de stam. Deze soorten palmen zijn veel gemakkelijker te beklimmen, omdat de groeven fungeren als kleine hand- en voetsteunen. Als de boom geen groeven heeft, moet je veel meer vertrouwen hebben in je grip en techniek.

  De gegroefde palmbomen bieden net genoeg richel om uw vingertoppen en tenen aan te haken.

  Gladde bomen kunnen nog steeds met gemak worden beklommen; u heeft net iets minder foutmarge.

 4. Wikkel je handen om de basis van de boom

  Ga op armlengte van de boom staan. Pak met beide handen de stam vast, een hoger en een lager, en houd ze stevig vast aan de achterkant van de stam. Druk je vingers stevig in het oppervlak van de boom om een stevige grip te krijgen. Leun met je bovenlichaam naar achteren zodat beide armen recht zijn en tegen de boom trekken.

  Om effectief naar boven te kunnen lopen, moet je elke keer dat je een hand of voet beweegt een tegengewicht creëren en behouden.

  Je kunt je armen een beetje buigen als je eenmaal in beweging komt, zolang ze maar geen spanning verliezen.

 5. Loop de boomstam op

  Met uitgestrekte armen en een naar achter leunend lichaam moet je genoeg ruimte hebben tussen jezelf en de boom om je eerste voet op de boom te krijgen. Plaats de voet rond de heuphoogte. Duw vervolgens met je been terwijl je met je armen naar de boom toe trekt. Til uw tegengestelde voet op en plaats hem op de stam boven uw eerste voet. Beweeg tegelijkertijd je onderste hand omhoog en grijp de boom boven je andere hand. Herhaal deze handeling, waarbij je de balans gebruikt die ontstaat door gelijktijdig te duwen en te trekken om jezelf te stabiliseren, totdat je de top van de boom bereikt.

  Neem kleine stappen. Probeer niet te ver te reiken. Als je je voet te hoog zet of te hard tegen de romp duwt, kan het moeilijk zijn om vast te houden met uw handen.

  Om je grip en behendigheid te maximaliseren, mag alleen de bal van de voet en tenen in contact komen met de boom.

 6. Klim voorzichtig naar beneden

  Als je klaar bent om naar beneden te komen, keer je de loopbeweging om en werk je langzaam naar beneden. Wees voorzichtig – je bevindt je in een minder stabiele positie terwijl je afdaalt. Wissel de plaatsing van je handen en voeten af terwijl je jezelf laat zakken, houd je armen strak en duw je de hele tijd met je benen tegen de stam.

  Ga langzaam. Naar beneden gaan is meestal lastiger dan omhoog gaan.

  Er kunnen momenten zijn waarop je gedwongen wordt om je voeten te laten glijden in plaats van individuele stappen te zetten. Als dit gebeurt, houd je spieren aangespannen en je handen in beweging zodat je de controle niet verliest.

Let op: het klimmen van een palmboom is op eigen risico! Wees altijd voorzichtig en alert en vooral niet overmoedig!

Kijk je liever naar een palmboom dan dat je erin klimt? Dat snappen wij 😉 Bekijk dan onze pagina over een een palmboom verlichten.