Boomverlichting: de ultieme gids voor een boom verlichten

Wil je niet alleen overdag maar ook ‘s avonds genieten van je tuin? Boomverlichting is de beste manier om de mooie elementen van je tuin te uit te lichten. Bomen creëren hoogte en de van kleur veranderende bladeren geven je tuin elk seizoen een andere sfeer. Om de juiste boomverlichting te kiezen, leggen we je graag uit welke soorten boomverlichting er zijn, waar je op moet letten bij het verlichten van je tuin, welke boomverlichting bij welke bomen past en nog veel meer!

Ga direct naar:

1. Boomverlichting: mix and match deze soorten

Wil je de contouren van een boom uitlichten door de stam en takken met lampjes te versieren? Dan is de volgende boomverlichting daarvoor het meest geschikt:

 • Koppelbare boomverlichting: koppelbare boomverlichting is ideaal voor middelgrote tot grote bomen. Koppel gemakkelijk meerdere snoeren aan elkaar op basis van één stekker. Door de veelzijdigheid qua mogelijkheden is dit het type boomverlichting waarmee je iedere boom mooi kunt uitlichten.
 • Boomverlichting op batterijen: Geen gedoe met stekkers en stopcontacten als je voor boomverlichting op batterijen kiest. Dit type boomverlichting is ideaal voor als je geen elektrische aansluitpunten in je tuin hebt. Deze variant is niet koppelbaar en heeft daardoor een vaste lengte. De meeste boomverlichting op batterijen is geschikt voor de kleinere bomen en struiken.
 • Clusterverlichting: Clusterverlichting geeft een intense look doordat de lampjes dicht op elkaar geclusterd zijn. Hierdoor wordt de boomverlichting extra opvallend en is de verlichte boom een echte eyecatcher.

Boomverlichting met spots

Een andere vorm van boomverlichting is om licht te creëren door middel van spots. Zo kun je een boom uitlichten van onderaf of vanaf de zijkanten gericht. Boomverlichting met spots maakt het mogelijk om grote bomen met veel volume uit te lichten. De volgende spots zijn voor boomverlichting geschikt:

 • Boomverlichting met een buitenspot: Een buitenspot wordt ook wel een prikspot genoemd. Je prikt deze soort boomverlichting eenvoudig in de grond waardoor de lamp mooi wegvalt tussen kleine planten. Een buitenspot staat niet mooi op een grasveld of vlonder, omdat de verlichting er boven uit steekt. Gebruik daarvoor liever een grondspot.
 • Boomverlichting met een grondspot: Een grondspot wordt verwerkt in een ondergrond – bijvoorbeeld een vlonder of tegels – waardoor slechts een klein gedeelte van de verlichting zichtbaar is. Hierdoor kun je de grondspot overdag nauwelijks zien, maar verlicht het ‘s avonds op een mooie manier de boom.

Voor elke tuin is er geschikte boomverlichting te vinden. Bedenk hoe je je boom wilt uitlichten en kies voor boomverlichting voor de stam en takken of spots om de gehele boom uit te lichten. Dit is uiteraard ook afhankelijk van welke soort bomen je wilt verlichten. Wij helpen je graag om de meest geschikte boomverlichting te vinden voor jouw tuin.


2. Soorten bomen om te verlichten

Mag jouw tuin opvallen en inspireren? Licht dan een boom uit met één van de vele type boomverlichting. Welke verlichting je nodig hebt, hangt af van wat voor soort boom je in het licht wilt zetten. We geven je hieronder een overzicht van type bomen en hun meest geschikte boomverlichting:

 • Leiboom verlichten: Een leiboom kun je op verschillende manier in het licht zetten. Richt een spot schuin op de kruin door de lengte te accentueren of omring de contouren van de leiboom met een snoer van lampjes.
 • Plataan verlichten: De beste boomverlichting voor een plataan of dakboom is verlichting van onderaf. Heb je tegels of een vlonder onder de plataan? Verlicht de boom dan met een grondspot. Is de ondergrond van aarde met eventueel wat kleine planten? Dan is een prikspot oftewel een buitenspot een goed alternatief.
 • Grote boom verlichten: Wil je een echt statement maken in je tuin? Kies er dan voor om een grote boom te verlichten. Denk goed na over hoe je de boom wilt uitlichten. Zowel koppelbare boomverlichting als spots kunnen de boom laten stralen. Het is aan te raden om de grote boom van meerdere kanten te belichten zodat de grootte mooi wordt benadrukt.
 • Kleine boom verlichten: Een kleine boom kun je verlichten met boomverlichting op batterijen. Vaak zijn deze snoeren korter en voor kleinere bomen geschikt. Zorg dat je de boom riant met lichtjes versierd, waardoor de boom wat volume krijgt.
 • Palmboom verlichten: Heb je een vakantiehuis op een tropisch eiland en wil je je palmboom verlichten? Natuurlijk kan dat! Een palmboom verlichten heeft een andere aanpak nodig, maar wij vertellen je graag hoe je dat het best kunt doen! Je leest het op de pagina die gaat over grote boom verlichten.

3. Hoe verlicht ik een boom?

Welke boom je ook hebt, er is altijd geschikte boomverlichting te vinden. Je kunt zowel grote als kleine bomen accentueren en zo meer sfeer brengen in je tuin. Bekijk de verschillende soorten boomverlichting om erachter te komen welk type verlichting jij het beste kunt gebruiken.

Benodigde tijd: 4 uren.

Ben je aan het worstelen met het ophangen van boomverlichting? We laten je stap voor stap zien hoe je kunt bepalen hoeveel lampjes je nodig hebt, hoe je ze om de boom kunt wikkelen zodat het er natuurlijk uitziet en er geen donkere ruimte is. In een mum van tijd heb je deze truc onder de knie!

Hoe verlicht je een boom? Volg deze stappen:

 1. Bepaald hoeveel lampen je nodig hebt.

  Gebruik deze richtlijn: voor elke 30 centimeter heb je gemiddeld 100 lampen nodig. Voor een boom van 2 meter heb je rond de 600 lampen nodig. Een grote boom verlichten vraagt wellicht nog aanvullende verlichting.

 2. Controleer of alle lampen werken.

  Controleer eerst of alle lampen werken voordat je begint met het versieren van de boom. Laat de boomverlichting aanstaan, terwijl je werkt, dan kun je precies zien hoe het eruit komt te zien op de boom.

 3. Rijg de lampjes rond de boom.

  Rijg de lampjes rond en door de boom op een willekeurige manier. Begin onderaan de boom. Probeer een duidelijk patroon of een spiraal te vermijden; een natuurlijke boomverlichting is het mooiste. Plaats de boomverlichting soms wat dieper in de takken en wat dichter aan de voorkant om diepte te creëren. Een mooi resultaat gegarandeerd!

 4. Verberg de stekker.

  Verberg de lelijke stekker door deze diep in de takken te duwen. Een donkere gat in je boomverlichting wil je voorkomen. Soms gebeurt dit met de uiteinden van de verlichting.

 5. Controleer je boom op lelijke takken.

  Controleer je boom op lelijke takken. Kom je een tak teken die afhangt of onaantrekkelijk is? Verwijder hem dan gewoon door de tak van achteren te knippen met een snoeischaar.

 6. Geniet!

  Geniet van je prachtige boomverlichting!

impressie grote boom met verlichting

Hoe krijg je buiten lampen in een hoge boom?

Pak voor bijzonder hoge bomen een ladder en een vriend om te helpen. Wikkel het lichtsnoer tot een bal en begin het uit te rafelen terwijl u langs de stam omhoog loopt. Zorg ervoor dat de stekkers die je nodig hebt aan de onderkant zitten.

4. Benodigdheden & tools voor boomverlichting

Je hebt genoeg inspiratie opgedaan en bent klaar om je boom te verlichten. De volgende gereedschappen en benodigdheden komen van pas:

 • Een stevige ladder
 • Handschoenen van leer, suède of synthetisch materiaal. Zonder handschoenen heb je meer kans om een paar sneden of schaafwondjes op te lopen.
 • Een of meerdere soorten boomverlichting om de boom te versieren.
 • Een nietpistool of spijkerhaken zijn optioneel, maar niet aan te raden – ze kunnen de boomstam beschadigen. De robuuste schors van een boom is voldoende om de verlichting aan te ‘grijpen’ en op zijn plek te houden.

Na al deze stappen gevolgd te hebben, kun je genieten van je mooie boomverlichting! Je kunt de verlichting het hele jaar door laten hangen. Waarom alleen genieten tijdens kerst? Ook in de zomer is boomverlichting een toevoeging aan je tuin!

5. Welke lampen heb ik nodig?

Kleurtemperatuur of tint van de LED lamp is van essential belang voor de sfeerbeleving. Bij loofbomen gebruiken we liever een warmere 2700 Kelvin lamp. Als het gaat om evergreens, echter, geven we de voorkeur aan een koelere 3000-3500 Kelvin lamp. Deze lamp is minder geel/warm en meer koel/wit. We gebruiken deze tinten op evergreens omdat het helpt om die donkergroene tint uit de lamp te trekken. Over het algemeen:

 • Binnenvertakkingen: de meest geschikte lampen voor de verlichting van de binnentakken zijn onder meer 10w, PAR36 en 13w 60 graden lampen.
 • Buitenkant/het bladerdek: de meest geschikte lampen voor de verlichting van het bladerdek zijn onder andere PAR36, 10w en 13w 30 graden lampen.

Vergeet niet dat grote bomen kunnen variëren in grootte en vorm. Bekijk vanuit artistiek oogpunt hoe je de boom wilt verlichten. Baseer je plan op basis van zijn grootte en vorm en bepaal vervolgens het aantal lampen dat nodig is.

6. Hoeveel lampen heb ik nodig voor een grote boom?

Klaar om prachtige in lichte gewikkelde buitenbomen te creëren? Laten we eerst uitzoeken hoeveel lichtsnoeren je nodig hebt voor het verlichten van bomen!

Onderstaande uitleg helpt je te bepalen hoeveel lampen worden aanbevolen voor het verlichten van grote bomen.

Er zijn enkele basisafmetingen waar je rekening mee moet houden:

 • De lengte van de boomstam
 • De omtrek van de boomstam
 • Het aantal takken dat je gaat verlichten
 • Bepaal hoeveel ruimte je tussen de lampen wilt hebben

Gebruik onderstaande tabel om op te zoeken hoeveel lampen je nodig hebt om een grote boom te verlichten

Hoogte van de boom (cm)Mini lampjesC7 lampjesC9 lampjes
12010025
18020050
240300100
300400150
360600200
455800250250
6101000300300
7601300400400
9151600600600
1219220010001000
1525300015001500

7. Expert tips

Houdt rekening met:

 1. Lichtinval
 2. Armaturen
 3. Het uitzichtpunt

Er zijn 3 tips om te onthouden wanneer je met boomverlichting aan de slag gaat: lichtpenetratie, plaatsing van de armaturen, uitzichtpunt, en tint van de LED lampen. Of het nu gaat om een blauwspar, een oostelijke hemlock of zelfs een Ponderosa dennenboom, deze concepten kunnen je helpen wanneer je probeert uit te vinden hoe je de bomen rond je huis kunt verlichten.

Lichtinval

Bij het verlichten van de meeste bladverliezende bomen is het licht in staat om door de bladeren en takken heen te dringen en naar het bladerdak te reizen. Naaldbomen daarentegen moeten anders worden verlicht. Als een groenblijvende boom op dezelfde manier zou worden verlicht als een bladverliezende boom, zou het licht slechts een paar meter kunnen reizen voordat het onschadelijk wordt gemaakt. De takken zijn gewoon te dik bedekt met naalden om het licht door de hele boom te laten dringen.

De dikke naaldbedekte takken van een groenblijvende plant kunnen niet direct van onderaf worden verlicht, anders wordt het licht geblokkeerd en onschadelijk gemaakt voordat het de kans krijgt om door de boom omhoog te gaan. Het laatste wat je wilt doen is boomverlichting creëren aan de basis van de boom. In plaats van direct van onderaf te worden verlicht, moeten de dennen van een afstand worden verlicht, met boomverlichting met lichtbundel van 60-100°. Geen extreme afstand. Drie tot tien meter terug van de boomstam is perfect. De afstand tot de achterkant is afhankelijk van de grootte van de boom. Hoe groter de boom, hoe verder terug de richting van het opwaartse licht moet zijn om de boom te vangen.

Er is echter een uitzondering op de richtlijn. Bij boomverlichting voor een grote Ceder of Ponderosa boom, kunt u ervoor kiezen om direct onder de boom te verlichten met behulp van een smalle bundel gespreide lamp. Deze bomen zijn de evergreens waarvan de laaghangende takken soms buiten het bereik van de armen liggen. Je weet over welke bomen ik het heb – de grote dennenboom. We lichten deze bomen van onderaf op, zodat de boomverlichting de stam kan verlichten en het bladerdak van binnenuit kan verlichten. De takken zijn groot en liggen zo ver uit elkaar dat het licht nog steeds naar boven kan gaan als het van onderen wordt verlicht.

Plaatsing armaturen

De plaatsing van de armaturen is om een paar redenen belangrijk. De plaatsing van het armatuur kan afhankelijk zijn van de grootte van de boom. Afhankelijk van de grootte van de boom verplaatsen we het armatuur verder van de boom.

Wanneer een nieuw jong boompje wordt geplant, kan het verleidelijk zijn om de armaturen te dicht bij de boom te plaatsen. Hoewel het belangrijk is dat de plaatsing van het armatuur correct en geschikt is voor de grootte van de boom, moet je er rekening mee houden wat er zal gebeuren als de boom blijft groeien. Naarmate de boom groeit, groeit ook de straal en de verspreiding van de takken. Wanneer de armaturen op slechts twee tot drie meter afstand van de boom worden geplaatst, zullen de takken in slechts een paar jaar van de boom over en rond de armaturen groeien. Het laatste wat je wil is dat de boomverlichting wordt overspoeld door laaghangende boomtakken. Om de paar jaar is het belangrijk om de boomverlichting te onderhouden en de armaturen herordenen, zodat je boom op de juiste manier wordt verlicht.

Een andere manier om de problemen in verband met boomgroei te omzeilen is het gebruik van verlichting in het gazon. De lampen worden hierbij direct in het gazon geplaatst. Als je voor deze route kiest, zorg er dan voor dat de armaturen van massief messing of koper met een rooster zijn gebouwd om ze te beschermen tegen gazonmaaiers en andere gevaren.

Het uitzichtpunt

Wat voor soort boomverlichting je ook kiest, je moet je altijd afvragen wat het visuele aspect is. Waar vandaan wordt de boom bekeken als hij verlicht is? Dit kan je patio zijn, de weg voor het huis, of het uitzicht dat je uit het raam van de eetkamer hebt. Om bomen correct te verlichten kan het vaak meer dan één licht nodig hebben; weten van waar de boom zal worden bekeken, helpt je om erachter te komen hoeveel licht er moet worden gebruikt.

Breed en robuust van vorm, kan een grote gevestigde spar of Canadese hemlock drie tot vijf lampen nodig hebben. Als je in kaart hebt gebracht van waar de boom wordt bekeken, kunt je bepalen hoeveel van de boom moet worden verlicht en hoeveel lampen er nodig zijn om dat effect te bereiken. Kortom: hoeveel boomverlichting er nodig is!

Zoals eerder gezegd, de bomen die de neiging hebben om hoog te worden, in plaats van breed, moeten anders worden benaderd. Deze bomen hebben meestal maar één tot drie lampen aan de basis nodig.


8. Boomverlichting als lichteffect

Je kunt boomverlichting ook over een hele andere boeg gooien: zet de prachtige bomen in je tuin in de spotlights! Benieuwd hoe je dit precies doet? We hebben de verschillende lichteffecten voor je op een rijtje gezet:

Verlichting van onderaf

Verlichting van onderaf is de meest voorkomende techniek en een dramatisch effect dat de aandacht vraagt omdat het het daglichtperspectief van zelfs licht van bovenaf omkeert. De diagonaal aangebrachte verlichting in de beplanting zorgt voor een bredere dekking in een struikrand.

Verlichting van bovenaf

Verlichting van bovenaf is verlichting in neerwaartse richting van een structuur om een pool van licht op een oppervlak of functie eronder te projecteren om algemene verlichting te bieden voor veiligheid, beveiliging en belevingsgerichte toepassingen en om een contrast te vormen met de verlichting van andere functies.

Accentverlichting

Accentverlichting maakt gebruik van richtingsspots en uplights om individuele planten, brandpunten of andere kenmerken te benadrukken, zodat ze in het zicht opvallen. Dit geldt ongeacht of de armatuur in of op de grond, of op een structuur of boom is gemonteerd.

Zijverlichting

Zijverlichting betekent dat de lichtbron aan de zijkant van het onderwerp wordt geplaatst, zodat de lichtstraal er overheen schijnt. Dit geldt ongeacht of het licht op de grond of op een structuur of boom wordt gemonteerd.

Spotverlichting

Spotverlichting verwijst naar verlichting waarbij richtingspots op enige afstand van het te verlichten onderwerp worden geplaatst, vaak omdat er dichterbij geen haalbare montagepositie is. Het is in feite accentverlichting op afstand met smallere bundellampen.

Maanverlichting

Maanverlichting is verlichting met laagvermogenlampen die in een boom zijn bevestigd om de onderste takken en bladeren op de grond te beschaduwen. Dit zorgt voor een subtiel, genuanceerd lichteffect over een boomzitje, gazon, terras, pad of rand. Het is verlichting van onderaf als het effect is voor neerwaartse verlichting in plaats van het schaduwen van takken enz.

Grazing

Grazing is verlichting onder een scherpe hoek vanuit een positie dicht bij een oppervlak om de textuur te benadrukken door een sterke schaduw te werpen. Dit geldt ongeacht of het licht in of op de grond wordt gemonteerd.

Gespreide verlichting

Gespreide verlichting is het gebruik van een laag gemonteerde stengellamp met een hoed of schild bovenop om een verblindingsvrije, meestal cirkelvormige lichtbak voor een pad, trede, terras of lage beplantingszone te creëren.

Schaduwen

Schaduwen is de projectie van de omtrek van een plant of kleine boom op een muur achteraan door een schijnwerper voor de plant te plaatsen om door het gebladerte en de stammen naar de muur toe te schijnen. Het is een gemakkelijke manier om de rol van een kleine boom in een nieuw aangeplante binnenplaats te overdrijven. Soms ook wel “maanlicht in de stad” genoemd bij het werpen van schaduw van planten op bestrating in een daktuin enz.

Doorkijkverlichting

De term doorkijkverlichting wordt soms gebruikt wanneer dergelijke technieken het licht naar beneden sturen, zodat de helderheid van de voorgrond of schittering het zicht naar buiten niet onmogelijk maakt, bijvoorbeeld vanaf een dakterras of rond een patio met uitzicht op de tuin daarachter.

Silhouetverlichting

Silhouetten is het creëren van een donkere omtrek van een object door een muur of oppervlak erachter te verlichten. Het “halo-effect” of “tegenlicht” van bomen is een veel voorkomende misinterpretatie van dit effect; als er geen verlichte achtergrond is, dan is er geen silhouet. Achtergrondverlichting produceert een “halo” van licht rond de randen van de plant of stam van een boom.

Spiegelen

Spiegelen wordt bereikt door accentverlichting van een element aan de achterkant van een waterlichaam, zodat het beeld wordt gespiegeld in het donkere, stilstaande wateroppervlak vanuit het oogpunt op het terras of in het huis. Eventuele onderwaterverlichting en gepompte elementen moeten worden uitgeschakeld om het oppervlak donker en stil te houden.

Meer weten?

Lees meer over hoe je een boom kan verzorgen of welke soorten bomen er allemaal zijn. Ben je een avonturier en klim je graag in bomen? Lees dan hier hoe je in een palmboom klimt!